slika je simbolična

Omekšivači različitih veličina, kapaciteta 0,9 – 3.5 m3/h

Cijena na upit

Omekšivači su centralni sustavi s ionsko-izmjeničnom masom, montiraju se  na glavnu dovodnu cijev i uklanjaju u potpunosti kamenac (kalcijev i magnezijev karbonat) tj. tvrdoću vode dovode na 0odH. 

 

Tvrdoću prirodnih voda uglavnom izazivaju ioni kalcija, magnezija i željeza. Kalcij i magnezij se u vodi najčešće javljaju u obliku kiselih karbonata, sulfata i klorida. Tvrda voda ima izuzetno loše djelovanje na vodovodne cijevi i kućne uređaje koji su u neposrednom dodiru s vodom, kao što su perilice rublja, strojevi za pranje posuđa, električni bojleri, caffe aparati, rashladni uređaji i drugi slični uređaji.

Kalcijeve i magnezijeve soli uzrokuju i stvaranje trajnih mrlja i taloga na pločicama kupaonica, sanitarijama, slavinama, kadama i jacuzzi kadama.

U uređajima za centralno grijanje, na radijatorima i u cjevovodu stvaraju talog što zbog loše provodljivosti topline povećava potrošnju energije.

Svrha ugradnje omekšivača na glavnu vodovodnu istalaciju je uklanjanje vodenog kamenca iz vode, postupkom ionske izmjene.
Da bi se to postiglo, potrebno je pomoću dvije matematičke formule izračunati snagu potrebnog uređaja .

Parametri koji se uzimaju u obzir su broj članova kućanstva, broj izljevnih mjesta, prosječna mjesečna potrošnja vode, maksimalna moguća potrošnja vode i  tvrdoća vode.

Zašto je potreban takav pristup?

Preslabi uređaj  može se preopteretiti pa će voda i dalje sadržavati kamenac, a prejaki uređaj znači previše potrošenog novca jer je jači uređaj ujedno i skuplji.

Uređaj ima elektronski kontroliranu ventilsku glavu koja pomoću algoritma najnovije generacije optimizira rad sustava tj. regeneraciju filtarske mase, utrošak soli i vode potrebne za regeneraciju što ga čini najekonomičnijim i najučinkovitijim uređajem te vrste na tržištu bez potrebe za bilo kakvom intervencijom od strane korisnika. Također je u sustavu integriran i wi-fi modul pomoću kojeg se uređaj spaja na internet te korisniku putem mobilne aplikacije ili internet preglednika pruža uvid u brojne informacije kao što su potrošnja vode (trenutna, dnevna, prosječna ili za željeni vremenski period), broj regeneracija, količina uklonjene tvrdoće, razina tabletirane soli itd. te pruža mogućnost kontrole svih funkcija kao što je promjena postupka, vremena regeneracije itd. Možda najzanimljivija funkcija je obavijest o nekontroliranom protoku vode što znači da u slučaju da je ostao otvoren bilo koji ventil ili postoji curenje na nekom od izljevnih mjesta unutar objekta s definiranim protokom i vremenskim periodom, uređaj korisniku šalje obavijest putem sms-a ili e-maila (već imamo slučajeve gdje je ova funkcija spasila kućanstvo od curenja i drugih kvarova u instalacijama).

Prednosti korištenja meke vode:

Manji troškovi i ušteda vremena:

  • do 20% manje gubitka energije (štitite uređaje za grijanje i instalacije od kamenca koji ograničava produktivnost uređaja),
  • do 60% manje deterdženata za pranje, spremanje i čišćenje,
  • rjeđi popravci i promjena kućanskih aparata (štitite grijače od kamenca),
  • manje nečistoće i naslage od sapuna,
  • sjajno, temeljito oprano posuđe i pribor za jelo bez pruga.

Udobnost i zaštita zdravlja:

  • zaštita kože od iritacija,
  • sjajna i meka kosa,
  • očuvanje intenzivnih boja i mekoće odjeće u pranju